Een vraag? Een suggestie?
Raadpleeg de help-pagina
Tel: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Formuleer uw vraag

Interesse?

Wenst u wetgeving, arresten en vonnissen, praktische commentaren, nieuwsberichten en modellen en formulieren m.b.t. overheidsopdrachten?

Ontdek Mercatus

Probeer gratis 
 

Zakboekje Overheidsopdrachten - Klassieke sectoren - nieuwe editie 2025

Zakboekje Overheidsopdrachten - Klassieke sectoren 2025 

De overheidsopdrachtenwetgeving in pocketformaat? In het Zakboekje Overheidsopdrachten - Klassieke sectoren 2025 legt Luc Westhovens niet-specialisten stap voor stap uit wat ze moeten doen en waarop ze moeten letten: van de opstelling van een bestek via de plaatsing tot en met de uitvoering van de opdracht. Ook aanverwante thema's zoals de erkenning van aannemers en de opdrachten voor rekening van gemeenten komen aan bod. De informatie wordt aangevuld met praktijkvoorbeelden, relevante rechtspraak en de wetteksten van de Wet inzake Overheidsopdrachten en het KB Plaatsing en KB Uitvoering. U krijgt bovendien een beknopt en helder overzicht van onder meer het juridisch kader, alle mogelijke plaatsingsprocedures, de toepasselijke uitvoeringsregels en de Europese drempelbedragen. (Nieuwe editie 2025 is verschenen op 22 november 2024. Bestel ze via onze webshop.)

De aanbesteding van overheidsopdrachten en concessies - Een interpretatieve benadering

De aanbesteding van overheidsopdrachten en concessies - Een interpretatieve benadering 

Vijf jaar na de inwerkingtreding van de regels inzake overheidsopdrachten en concessies komt een team van auteurs rond Eubelius-vennoot Barteld Schutyser met een uitgebreide analyse en interpretatie van die regels.
De aanbesteding van overheidsopdrachten en concessies - een interpretatieve benadering bevat in negen hoofdstukken een uitgebreide en kritische bespreking van zowel de regels inzake de gunning van overheidsopdrachten als inzake de aanbesteding van concessies. De auteurs willen niet alleen die regels toelichten; waar dat nodig is willen de auteurs de regels interpreteren en een werkbare toepassing ervan verdedigen. Het boek bevat geen loutere opsomming van regels, rechtspraak en interessante standpunten uit de rechtsleer. Het is gebaseerd op de eigen opinie, ervaringen, kritische standpunten en opvattingen van de auteurs. Het boek gaat uitgebreid in op zowel de regels in de klassieke als de speciale sectoren. Het bevat, voor het eerst in België, een uitgebreide vergelijkende analyse van de regels inzake overheidsopdrachten en concessies. Het boek is daarom een onmisbaar naslagwerk voor al wie met overheidsopdrachten en concessies begaan is. Meer info vindt u op onze webshop.


Nieuw op Mercatus: de strijd van de Belgische Mededingingsautoriteit tegen bid rigging bij openbare aanbestedingen

Nieuws - 27/11/2024
-
Auteur(s) 
Bart Dermaux


Omdat aanbestedende overheden een actieve rol kunnen spelen in het bemoeilijken of tijdig opsporen en identificeren van bid rigging (samenspanning bij overheidsopdrachten) willen we op Mercatus meer aandacht besteden aan interessante, recente uitspraken van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) en de Europese Commissie in hun strijd tegen de bid-rigging-problematiek. Cédric Elst (Faros advocaten) en Sébastien Elst (Deloitte Consulting & Advisory) stelden hierover een eerste bijdrage samen voor Mercatus.

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) heeft de afgelopen jaren de strijd tegen bid rigging – samenspanning tussen ondernemingen bij het uitbrengen van offertes in het kader van overheidsopdrachten –aanzienlijk opgevoerd. De resultaten hiervan werden in 2024 duidelijk zichtbaar. Er werden verschillende onderzoeken naar bid rigging afgesloten om vervolgens tot schikkingsbeslissingen over te gaan in de zaken “Securitas, G4S en Seris (sector van private beveiliging) d.d. 2 juli 2024” en “ANSUL/SOMATI FIE en SICLI (sector van brandbeveiliging) d.d. 8 juli 2024”.

De BMA, een onafhankelijke administratieve instantie, is in België verantwoordelijk voor het onderzoek, de vervolging en de besluitvorming met betrekking tot concurrentiebeperkende praktijken. Aanbestedende overheden zelf kunnen echter eveneens een aanzienlijke rol spelen door:

  • bij het bepalen van de aankoopstrategie en het opstellen van de opdrachtdocumenten interne beslissingen en keuzes te maken die bid rigging bemoeilijken; en
  • bid rigging in aanbestedingsprocedures tijdig te identificeren.

Daartoe bevat ook de Overheidsopdrachtenwet nuttige instrumenten, zoals de markconsultatie en het prijs- of kostenonderzoek.

Structuur van de tekst:

  • In deze Mercatus-bijdrage over de strijd tegen bid rigging wordt eerst ingegaan op het gewijzigde juridische en procedurele kader aangaande de handhaving van het mededingingsrecht in België.
  • Vervolgens worden de schikkingsbeslissingen inzake private beveiliging en brandbeveiliging besproken en wordt er dieper ingegaan op de wettelijke instrumenten waarover de aanbestedende overheden beschikken ter bestrijding van bid rigging.
  • De tekst sluit af met enkele praktische leidraden en gidsen, waarna de belangrijkste punten in de conclusie worden hernomen.

Zie ook: