Een vraag? Een suggestie?
Raadpleeg de help-pagina
Tel: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Formuleer uw vraag

Interesse?

Wenst u wetgeving, arresten en vonnissen, praktische commentaren, nieuwsberichten en modellen en formulieren m.b.t. overheidsopdrachten?

Ontdek Mercatus

Probeer gratis 
 

De aanbesteding van overheidsopdrachten en concessies - Een interpretatieve benadering

De aanbesteding van overheidsopdrachten en concessies - Een interpretatieve benadering 

Vijf jaar na de inwerkingtreding van de regels inzake overheidsopdrachten en concessies komt een team van auteurs rond Eubelius-vennoot Barteld Schutyser met een uitgebreide analyse en interpretatie van die regels.
De aanbesteding van overheidsopdrachten en concessies - een interpretatieve benadering bevat in negen hoofdstukken een uitgebreide en kritische bespreking van zowel de regels inzake de gunning van overheidsopdrachten als inzake de aanbesteding van concessies. De auteurs willen niet alleen die regels toelichten; waar dat nodig is willen de auteurs de regels interpreteren en een werkbare toepassing ervan verdedigen. Het boek bevat geen loutere opsomming van regels, rechtspraak en interessante standpunten uit de rechtsleer. Het is gebaseerd op de eigen opinie, ervaringen, kritische standpunten en opvattingen van de auteurs. Het boek gaat uitgebreid in op zowel de regels in de klassieke als de speciale sectoren. Het bevat, voor het eerst in België, een uitgebreide vergelijkende analyse van de regels inzake overheidsopdrachten en concessies. Het boek is daarom een onmisbaar naslagwerk voor al wie met overheidsopdrachten en concessies begaan is. Meer info vindt u op onze webshop.
 

Zakboekje Overheidsopdrachten - Klassieke sectoren 2024

Zakboekje Overheidsopdrachten - Klassieke sectoren 2024 

De overheidsopdrachtenwetgeving in pocketformaat? In het Zakboekje Overheidsopdrachten - Klassieke sectoren 2024 legt Luc Westhovens niet-specialisten stap voor stap uit wat ze moeten doen en waarop ze moeten letten: van de opstelling van een bestek via de plaatsing tot en met de uitvoering van de opdracht. Ook aanverwante thema's zoals de erkenning van aannemers en de opdrachten voor rekening van gemeenten komen aan bod. De informatie wordt aangevuld met praktijkvoorbeelden, relevante rechtspraak en de wetteksten van de Wet inzake Overheidsopdrachten en het KB Plaatsing en KB Uitvoering. U krijgt bovendien een beknopt en helder overzicht van onder meer het juridisch kader, alle mogelijke plaatsingsprocedures, de toepasselijke uitvoeringsregels en de Europese drempelbedragen. (De nieuwe editie 2024 verschijnt op 18 januari 2024, maar kan nu reeds worden besteld via onze webshop.)


Federaal aankoopbeleid 2019-2020 wil duurzaamheid overheidsopdrachten bevorderen

Nieuws - 03/09/2019

De ministerraad van 30 augustus keurde de nota over het federaal aankoopbeleid 2019-2020 goed. Een van de doelstellingen is om de duurzaamheid van overheidsopdrachten te bevorderen.

Deze nota federaal aankoopbeleid 2019-2020 regelt de uitvoering van het koninklijk besluit van 22 december 2017 over de federaal gecentraliseerde overheidsopdrachten in het kader van het federaal aankoopbeleid, dat vier doelstellingen nastreeft:

  • de doeltreffendheid van de gezamenlijke federale aankoopvormen voor de overheidsopdrachten van diensten en leveringen verhogen;
  • een efficiënt model van samenwerking tussen de bestaande overheidsdiensten implementeren op basis van een consensusmodel;
  • de participatiegraad van de kleine en middelgrote ondernemingen (KMO's) aan de overheidsopdrachten verbeteren;
  • het duurzame karakter van de overheidsopdrachten bevorderen.

Vanuit deze doelstellingen bevat de nota Federaal Aankoopbeleid 2019-2020 een beschrijving van een te voeren federaal aankoopbeleid door de actieve deelnemers voor de periode 2019-2020. De federale overheid heeft nood aan een geïntegreerd en omvattend federaal aankoopbeleid. Dit impliceert concreet:

1.de uitvoering van een smart aankoopbeleid:

  • consolideren van traject 1 – gemeenschappelijke aankopen
  • afbouwen van de blootstelling aan risicovolle contracten
  • bekomen van de beste aanschafvoorwaarden door het implementeren van het gebruik van contractclausules bij de levering van goederen en diensten

2.de generatie van bijkomende aankoopwinsten:

  • goede aankooppraktijken toepassen en beheers- en beleidsnota’s over bepaalde aankoopcategorieën uitwerken

3.de voering van een leverancierscoherent aankoopbeleid:

  • de inbedding verzekeren van duurzame aankopen, het innovatief aanbesteden en initiatieven nemen om de KMO-participatiegraad aan overheidsopdrachten voldoende adequaat te houden
  • verzekeren van de respectering van betalingstermijnen van facturen en de honorering van leveranciersprestaties en contractvoorwaarden door de leveranciers

4.de verhoging van de procurementbekwaamheid van de medewerkers door middel van opleidingen

Het dienstencentrum Procurement zal de ministerraad informeren over de voortgang en realisatie van de actiepunten vermeld in de nota tegen december 2019.
 


Bron:  www.presscenter.org