Een vraag? Een suggestie?
Raadpleeg de help-pagina
Tel: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Formuleer uw vraag

Interesse?

Wenst u wetgeving, arresten en vonnissen, praktische commentaren, nieuwsberichten en modellen en formulieren m.b.t. overheidsopdrachten?

Ontdek Mercatus

Probeer gratis 
 

De aanbesteding van overheidsopdrachten en concessies - Een interpretatieve benadering

De aanbesteding van overheidsopdrachten en concessies - Een interpretatieve benadering 

Vijf jaar na de inwerkingtreding van de regels inzake overheidsopdrachten en concessies komt een team van auteurs rond Eubelius-vennoot Barteld Schutyser met een uitgebreide analyse en interpretatie van die regels.
De aanbesteding van overheidsopdrachten en concessies - een interpretatieve benadering bevat in negen hoofdstukken een uitgebreide en kritische bespreking van zowel de regels inzake de gunning van overheidsopdrachten als inzake de aanbesteding van concessies. De auteurs willen niet alleen die regels toelichten; waar dat nodig is willen de auteurs de regels interpreteren en een werkbare toepassing ervan verdedigen. Het boek bevat geen loutere opsomming van regels, rechtspraak en interessante standpunten uit de rechtsleer. Het is gebaseerd op de eigen opinie, ervaringen, kritische standpunten en opvattingen van de auteurs. Het boek gaat uitgebreid in op zowel de regels in de klassieke als de speciale sectoren. Het bevat, voor het eerst in België, een uitgebreide vergelijkende analyse van de regels inzake overheidsopdrachten en concessies. Het boek is daarom een onmisbaar naslagwerk voor al wie met overheidsopdrachten en concessies begaan is. Meer info vindt u op onze webshop.
 

Zakboekje Overheidsopdrachten - Klassieke sectoren 2024

Zakboekje Overheidsopdrachten - Klassieke sectoren 2024 

De overheidsopdrachtenwetgeving in pocketformaat? In het Zakboekje Overheidsopdrachten - Klassieke sectoren 2024 legt Luc Westhovens niet-specialisten stap voor stap uit wat ze moeten doen en waarop ze moeten letten: van de opstelling van een bestek via de plaatsing tot en met de uitvoering van de opdracht. Ook aanverwante thema's zoals de erkenning van aannemers en de opdrachten voor rekening van gemeenten komen aan bod. De informatie wordt aangevuld met praktijkvoorbeelden, relevante rechtspraak en de wetteksten van de Wet inzake Overheidsopdrachten en het KB Plaatsing en KB Uitvoering. U krijgt bovendien een beknopt en helder overzicht van onder meer het juridisch kader, alle mogelijke plaatsingsprocedures, de toepasselijke uitvoeringsregels en de Europese drempelbedragen. (De nieuwe editie 2024 verschijnt op 18 januari 2024, maar kan nu reeds worden besteld via onze webshop.)


OVAM wil afzet kunststofrecyclaten stimuleren via openbare aanbestedingen

Nieuws - 22/03/2021

Via haar aankoopbeleid kan Vlaanderen een belangrijke hefboom zijn voor de inzet van kunststofrecyclaat.

Producenten zijn nog te vaak terughoudend om kunststofrecyclaten in te zetten in nieuwe producten. Ze kiezen meestal voor virgin kunststoffen, onder meer vanwege de constante kwaliteit en de lage verkoopsprijzen. Maar de druk om recyclaten te gebruiken neemt toe. Het volume aan kunststoffen op de markt blijft groeien, de inzameling en sortering van kunststoffen neemt toe en richt zich op meer kwaliteit. Europa zal haar recyclagecapaciteit voor kunststoffen tegen 2030 verviervoudigen ten opzichte van 2017. En daarbij formuleert de EU concrete doelstellingen voor de afzet van recyclaten.

Via haar aankoopbeleid kan Vlaanderen een belangrijke hefboom zijn voor de inzet van kunststofrecyclaat. Uit een OVAM-studie blijkt namelijk dat er veel potentieel ligt in het segment van de bouw en openbare aanbestedingen. De studie, uitgevoerd door Centexbel-VKC (het competentiecentrum voor de kunststofverwerkende industrie), levert voorstellen op om de afzet te bevorderen in negen bouwtoepassingen, waaronder pvc-raamprofielen, zonwering en isolatie. Die materialen en producten kunnen zonder kwaliteitsverlies of technische bezwaren gemaakt worden uit kunststofrecyclaat.
 
Onbekend is onbemind
De onderzoekers interviewden producenten en screenden bestekteksten en andere documenten op elementen die het inzetten van kunststofrecyclaat verhinderen. Ze kwamen tot de algemene conclusie dat voor beton- of staalconstructies in de teksten wél verwijzingen staan naar het gebruik van recyclaat, voor kunststofconstructies of -varianten niet. Bouwbedrijven blijken het liefst te werken met materialen, producten en systemen die al heel lang toegepast worden, zoals beton, asfalt, keramiek, metaal en hout. Standaardbestekken bevatten doorgaans ook veel informatie over die materialen (en producten), niet over kunststoffen.

Aanbestedende overheden moeten kunnen motiveren en aantonen waarom bepaalde materialen voorgeschreven of beter beoordeeld worden. Ze moeten dat ook op een betrouwbare manier kunnen controleren en opvolgen tijdens de uitvoering (via certificaten, technische fiches, labels …). Grotendeels ontbreekt hen de kennis en de middelen om dat voor elke opdracht zelf te doen en op te volgen.

Nochtans is de tijd rijp om het gebruik van andere materialen, zoals kunststofvarianten uit recyclaat, toe te laten of zelfs aan te moedigen. Standaardbestekken kunnen initieel een belemmering vormen, maar zodra ze zijn aangepast, worden die aanpassingen ook op uniforme wijze en op grote schaal toegepast.

Afstappen van technische specificaties
Standaardbestekken worden om de zes jaar geactualiseerd. Omdat ook normen aanpassen een vrij traag en moeilijk proces is, bevelen de onderzoekers aan om in (nieuwe) bestekteksten functioneel te gaan specifiëren. Dat betekent dat je geen technische specificaties opneemt, zoals uit welk materiaal het bouwproduct of -werk moet bestaan, maar wel eisen formuleert over bijvoorbeeld gebruik, levensduur, uitstraling en functionaliteit. Dat geeft meer ruimte aan innovatie.

Aanbevelingen verankeren
De OVAM zal de kennis en adviezen uit deze studie verder uitdragen. Uiteindelijk willen we de aanbevelingen uit de studie verankerd zien in bestekken van de Vlaamse overheid. Dat kan bijvoorbeeld in samenwerkingsakkoorden die afgesloten worden met Vlaamse agentschappen en departementen of in de vorm van gunningscriteria voor circulaire bouwopdrachten.

Binnenkort wordt wellicht ook een nieuw Vlaams plan overheidsopdrachten uitgewerkt. De overheid zal bekijken hoe ze kan inspelen op de Europese Green Deal en het actieplan rond circulaire economie, die beide pleiten voor het gebruik van kunststofrecyclaten.


Bron:  https://www.ovam.be/ovam-wil-afzet-kunststofrecyclaten-stimuleren-via-openbare-aanbestedingen-en-bouwwerken-van-vlaamse