Het Rekenhof heeft in 2016 en 2017 een reeks overheidsopdrachten onderzicht die acht federale departementn of instellingen hadden toegewezen voor de aankoop van goederen of diensten. Daarnaast onderzocht het ook de overheidsopdrachten die betrekking hebben op het wagenpark van de federale departemenetn en de uitgaven voor buitenlandse dienstreizen. Het Rekenhof onderzocht in zijn verslag de wettigheid van een aantal overheidsopdrachten die werden toegewezen door Fedict, de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, de FOD Sociale Zekerheid, de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, de Regie der Gebouwen, Fedasil, het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten en de Centrale Dienst voor Sociale en Culturele Actie van Defensie. Daarbij viel in de eerste plaats op dat het bij verscheidene onderzoeken moeilijk was volledige en overzichtelijke aankoopdossiers te verkrijgen.Wat de gunning van opdrachten betreft, stelde het inbreuken vast bij de toepassing van sommige regels over de mededinging, de motivering van de keuze voor een onderhandelingsprocedure, de raming, de maximale looptijd van de opdrachten, het toegangsrecht, de kwalitatieve selectie, de analyse van de regelmatigheid van de offertes en de wachttermijn. De gunningsbeslissingen worden ook niet altijd voldoende gemotiveerd en meegedeeld.
Op het vlak van de uitvoering van opdrachten worden de algemene regels niet altijd in acht genomen, vooral wat de borgtocht, de oplevering en de wijziging van opdrachten betreft. Ten aanzien van bepaalde departementen benadrukt het Rekenhof ook dat het belangrijk is de regels over de verificatie en de betalingstermijnen en de verwijlintresten in acht te nemen.
Het Rekenhof formuleert in het verslag dan ook een reeks algemene aanbevelingen om te komen tot een betere naleving van de overheidsopdrachtenregelgeving.
Daarnaast werden ook de overheidsopdrachten voor de aanschaf van voertuigen van de federale departementen onderzocht. Daarbij moedigt het Rekenhof de departementen aan een beroep te doen op aankoopcentrales en wijst het erop dat alle raamovereenkomsten beschikbaar zouden moeten zijn op het e-Catalogue-platform.
Bron: www.rekenhof.be