Een vraag? Een suggestie?
Raadpleeg de help-pagina
Tel: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Formuleer uw vraag

Interesse?

Wenst u wetgeving, arresten en vonnissen, praktische commentaren, nieuwsberichten en modellen en formulieren m.b.t. overheidsopdrachten?

Ontdek Mercatus

Probeer gratis 
 

De aanbesteding van overheidsopdrachten en concessies - Een interpretatieve benadering

De aanbesteding van overheidsopdrachten en concessies - Een interpretatieve benadering 

Vijf jaar na de inwerkingtreding van de regels inzake overheidsopdrachten en concessies komt een team van auteurs rond Eubelius-vennoot Barteld Schutyser met een uitgebreide analyse en interpretatie van die regels.
De aanbesteding van overheidsopdrachten en concessies - een interpretatieve benadering bevat in negen hoofdstukken een uitgebreide en kritische bespreking van zowel de regels inzake de gunning van overheidsopdrachten als inzake de aanbesteding van concessies. De auteurs willen niet alleen die regels toelichten; waar dat nodig is willen de auteurs de regels interpreteren en een werkbare toepassing ervan verdedigen. Het boek bevat geen loutere opsomming van regels, rechtspraak en interessante standpunten uit de rechtsleer. Het is gebaseerd op de eigen opinie, ervaringen, kritische standpunten en opvattingen van de auteurs. Het boek gaat uitgebreid in op zowel de regels in de klassieke als de speciale sectoren. Het bevat, voor het eerst in België, een uitgebreide vergelijkende analyse van de regels inzake overheidsopdrachten en concessies. Het boek is daarom een onmisbaar naslagwerk voor al wie met overheidsopdrachten en concessies begaan is. Meer info vindt u op onze webshop.
 

Zakboekje Overheidsopdrachten - Klassieke sectoren 2024

Zakboekje Overheidsopdrachten - Klassieke sectoren 2024 

De overheidsopdrachtenwetgeving in pocketformaat? In het Zakboekje Overheidsopdrachten - Klassieke sectoren 2024 legt Luc Westhovens niet-specialisten stap voor stap uit wat ze moeten doen en waarop ze moeten letten: van de opstelling van een bestek via de plaatsing tot en met de uitvoering van de opdracht. Ook aanverwante thema's zoals de erkenning van aannemers en de opdrachten voor rekening van gemeenten komen aan bod. De informatie wordt aangevuld met praktijkvoorbeelden, relevante rechtspraak en de wetteksten van de Wet inzake Overheidsopdrachten en het KB Plaatsing en KB Uitvoering. U krijgt bovendien een beknopt en helder overzicht van onder meer het juridisch kader, alle mogelijke plaatsingsprocedures, de toepasselijke uitvoeringsregels en de Europese drempelbedragen. (De nieuwe editie 2024 verschijnt op 18 januari 2024, maar kan nu reeds worden besteld via onze webshop.)


Vlaamse overheid betaalt ruim 40 procent minder verwijlintresten

Nieuws - 15/02/2019

De Vlaamse overheid heeft haar facturen in 2018 stipter betaald en moest daarom ook minderverwijlintrestenbetalen.

De overheid moest vorig jaar 2,14 miljoen euro aan verwijlintresten ophoesten. Dat is 1,62 miljoen euro of 43 procent minder dan in 2017. Het gebruik van elektronische facturen zou mee verantwoordelijk zijn voor de positieve trend. De verwerking gebeurde veel sneller, waardoor de betaling ook voor 85 procent binnen de wettelijke betaaltermijn viel. De voorbije jaren is het bedrag dat de overheid aan verwijlintresten moet ophoesten steeds gedaald. Zo ging het in 2014, bij de start van de legislatuur, nog om 6,9 miljoen euro. In 2017 was dat bedrag al gezakt naar 3,77 miljoen euro. En vorig jaar zette de dalende trend zich door naar een bedrag van 2,14 miljoen euro. Op vier jaar tijd is er dus sprake van een daling van zo’n 70 procent.

De daling zou er zijn dankzij een combinatie van factoren. Zo is er de digitalisering en uniformisering van de financiële processen binnen de Vlaamse administratie. Ook het gebruik van e-facturatie is fors toegenomen. Voor nieuwe overheidsopdrachten boven de 8.500 euro zijn leveranciers bijvoorbeeld verplicht om elektronische facturen te sturen. Dankzij deforse digitalisering gebeurt de opvolging en de betaling door de Vlaamse overheid ook veel stipter.


Bron:  www.metrotime.be