Een vraag? Een suggestie?
Raadpleeg de help-pagina
Tel: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Formuleer uw vraag

Interesse?

Wenst u wetgeving, arresten en vonnissen, praktische commentaren, nieuwsberichten en modellen en formulieren m.b.t. overheidsopdrachten?

Ontdek Mercatus

Probeer gratis 
 

De aanbesteding van overheidsopdrachten en concessies - Een interpretatieve benadering

De aanbesteding van overheidsopdrachten en concessies - Een interpretatieve benadering 

Vijf jaar na de inwerkingtreding van de regels inzake overheidsopdrachten en concessies komt een team van auteurs rond Eubelius-vennoot Barteld Schutyser met een uitgebreide analyse en interpretatie van die regels.
De aanbesteding van overheidsopdrachten en concessies - een interpretatieve benadering bevat in negen hoofdstukken een uitgebreide en kritische bespreking van zowel de regels inzake de gunning van overheidsopdrachten als inzake de aanbesteding van concessies. De auteurs willen niet alleen die regels toelichten; waar dat nodig is willen de auteurs de regels interpreteren en een werkbare toepassing ervan verdedigen. Het boek bevat geen loutere opsomming van regels, rechtspraak en interessante standpunten uit de rechtsleer. Het is gebaseerd op de eigen opinie, ervaringen, kritische standpunten en opvattingen van de auteurs. Het boek gaat uitgebreid in op zowel de regels in de klassieke als de speciale sectoren. Het bevat, voor het eerst in België, een uitgebreide vergelijkende analyse van de regels inzake overheidsopdrachten en concessies. Het boek is daarom een onmisbaar naslagwerk voor al wie met overheidsopdrachten en concessies begaan is. Meer info vindt u op onze webshop.
 

Zakboekje Overheidsopdrachten - Klassieke sectoren 2024

Zakboekje Overheidsopdrachten - Klassieke sectoren 2024 

De overheidsopdrachtenwetgeving in pocketformaat? In het Zakboekje Overheidsopdrachten - Klassieke sectoren 2024 legt Luc Westhovens niet-specialisten stap voor stap uit wat ze moeten doen en waarop ze moeten letten: van de opstelling van een bestek via de plaatsing tot en met de uitvoering van de opdracht. Ook aanverwante thema's zoals de erkenning van aannemers en de opdrachten voor rekening van gemeenten komen aan bod. De informatie wordt aangevuld met praktijkvoorbeelden, relevante rechtspraak en de wetteksten van de Wet inzake Overheidsopdrachten en het KB Plaatsing en KB Uitvoering. U krijgt bovendien een beknopt en helder overzicht van onder meer het juridisch kader, alle mogelijke plaatsingsprocedures, de toepasselijke uitvoeringsregels en de Europese drempelbedragen. (De nieuwe editie 2024 verschijnt op 18 januari 2024, maar kan nu reeds worden besteld via onze webshop.)


De Europese commissie roept op tot de gunning van maatschappelijk verantwoorde overheidsopdrachten

Nieuws - 10/08/2020
-
Auteur(s) 
EQUAL partners


De Commissie heeft een gids gepubliceerd met 71 goede praktijkvoorbeelden van maatschappelijk verantwoorde overheidsopdrachten om overheidsinkopers te inspireren
Voorlopig is deze gids met goede praktijkvoorbeelden alleen in het Engels beschikbaar. Volgens de Commissie is het de bedoeling om een positieve sociale impact van overheidsopdrachten tot stand te brengen, maar ook om meer in het algemeen zowel het aanbod als de vraag op de markt te beïnvloeden.

Ze verklaart: "Voor bepaalde producten, werken en diensten kunnen deze opdrachten een bijzonder belangrijke impact hebben, aangezien overheidsinkopers over een aanzienlijk marktaandeel beschikken in bepaalde sectoren zoals de bouw, de gezondheidszorg en het transport. Overheidsinkopers zijn in Europa belangrijke investeerders. Samen geven ze 14% van het bruto binnenlands product van de Europese Unie uit. Door hun koopkracht aan te wenden voor goederen en diensten die positieve sociale resultaten genereren, kunnen ze een belangrijke bijdrage leveren aan duurzame ontwikkeling" (vrije vertaling).

Deze gids van goede praktijkvoorbeelden is dus een bijkomend strategisch hulpmiddel om de doelstellingen op het vlak van sociaal beleid van de Europese unie te ondersteunen. Overheidsinkopers kunnen hem bij de gunning van overheidsopdrachten gebruiken. De gids is onderverdeeld in tien thema's: schoonmaak en faciliteitenbeheer, bouw, voeding/cateringdiensten, meubilair, tuiniersdiensten, gezondheidszorg, sociale diensten, ICT, textiel en overige.
Bron:  https://equal-partners.eu/nl/nieuws/la-commission-européenne-incite-à-la-passation-de-marchés-publics-socialement-responsables