Pol Verbeke illustreert met enkele nieuwe praktijkvoorbeelden de nieuwe voorschotregeling en de biedvergoeding die door de wet van 22 december 2023 die begin dit jaar in het Belgisch Staatsblad verscheen, werden ingevoerd.
Het doel van de nieuwe wet is de toegang van de kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) tot procedures voor overheidsopdrachten te bevorderen. De wet voorziet daarom in de toekenning van voorschotten, de betaling van een biedvergoeding, de mededeling van de individuele plaats in de voorlopige rangschikking en de beperking van de in te dienen documenten en bewijsstukken bij prijsvragen.
De aanbesteder kan in de opdrachtdocumenten bepalen dat een voorschot wordt toegekend (art. 12/1-12/8 Overheidsopdrachtenwet). In sommige gevallen is hij verplicht een voorschot te betalen. Ter illustratie geeft Pol Verbeke 10 concrete voorbeelden, waarbij de voorschotregeling al of niet verplicht van toepassing is. De voorbeelden zijn gebaseerd op recent gegunde opdrachten.
In verband met de verplichte biedvergoeding heeft de wet van 22 december 2023 het nieuw artikel 12/9 ingevoegd in de Overheidsopdrachtenwet. De aanbestedende overheid of aanbestedende entiteit kan via een bepaling in de opdrachtdocumenten, eisen dat de offertes vergezeld gaan van monsters, maquettes, prototypes, tekeningen, andere grafische ontwerpen of enig ander ontwerp in de domeinen van de plastische kunsten, de muzikale kunsten, de cinematografische kunsten of de podiumkunsten. In dat geval voorziet de aanbesteder in de betaling van een biedvergoeding. In de tekst van Pol Verbeke vindt u een voorbeeld waarbij een biedvergoeding mogelijk is.
Meer info: Op Mercatus vindt u tevens een overzicht van alle praktijkvoorbeelden.